Siirry sisältöön
Työssä

Kolme ammattilaista samassa paketissa

Moni hätäkeskuspäivystäjä on taustaltaan poliisi. Jaakko Linna, 41, on harvinainen hätäkeskuspäivystäjä, koska poliisikoulutuksen lisäksi hänellä on myös ensihoitajan koulutus. Monipuolisuus on pakottanut hänet poisoppimaan asioita.


Teksti
Nina Juurakko
Kuvat
Tuuli Nikki
Kommentit (0)
Tulosta artikkeli
Kuuntele artikkeli
0:00 / 0:00

Kun Jaakko Linna haki armeijan jälkeen opiskelemaan sairaanhoitajaksi ja ensihoitajaksi Oulun ammattikorkeakouluun, ovet aukesivat heti. Työ vastasi hänelle jokaisen pikkupojan unelmaa – työtä ihmisten auttamisen ja ambulanssien sekä paloautojen parissa. Valmistuttuaan vuonna 2007 Linna työskenteli ensihoitajana muun muassa Ylivieskassa ja Raahessa. 

Linna nautti työstään, jossa hän sai käyttää luontaista järjestelmällisyyttään, jämptiyttään ja kurinalaisuuttaan. Työtä tehtiin parina, ja tilanteet sekä maisemat vaihtuivat. 

Kipinä poliisiksi

”Pärjäisit sinisissäkin haalareissa”, hänelle kommentoitiin. Ja kyllä poliisin tehtävät Linnaa kiinnostivatkin. Kipinä niihin syttyi kunnolla vuonna 2011, kun hän pääsi Poliisiammattikorkeakouluun opiskelemaan. Halu oppia lisää turvallisuusalalta kasvoi. 

Linnan aloittaessa opintonsa opiskelijoille luvattiin, että jokaiselle valmistuvalle olisi töitä ja näin myös Linna uskoi. 

– Kävi kuitenkin niin, että valmistuttuani poliisin virkoja ei juurikaan ollut avoimena. Töitä oli tarjolla vain Ivalossa ja Helsingissä. Hain joitakin poliisin määräaikaisuuksia, mutta en saanut niitä. 

Tuntui mahdottomalta olla samaan aikaan työtön poliisi ja ensihoitaja, joten Linna haki myös töihin ensihoitoon Ouluun vuonna 2014. Sieltä hänelle tarjottiin vakipaikkaa.

– Vakituisuus painoi elämäntilanteessani paljon, Linna sanoo. 

Pian hänelle tarjottiin ensihoitoesimiehen sijaisuutta.  Linna hoiti ensihoitajan tehtävien lisäksi hallinnollisia tehtäviä kuten työvuorosuunnittelua ja kehityskeskusteluja. Vuonna 2017 hän sai vakituisen ensihoitoesimiehen paikan. Poliisikoulutuksesta oli hyötyä joka tapauksessa monella tapaa – se esimerkiksi opetti työskentelemään entistä työturvallisemmin ja varautuneemmin. Linna haki edelleen satunnaisesti poliisin virkoja, mutta ne eivät auenneet. 

– Kannattaa tehdä rohkeita päätöksiä, niitä voi tehdä hyvässä hengessä puolin ja toisin työnantajan kanssa, Jaakko Linna toteaa.

Hätäkeskus myös vaihtoehtona

Parin vuoden kuluttua Linnasta alkoi tuntua, että esimiehen tehtävässä ensihoidossa alkoi tulla lasikatto vastaan. Hänellä olisi pitänyt olla ylempi AMK-tutkinto edetäkseen urallaan. Niinpä Linna piti silmät avoinna viranomaisrintamalla ja huomasi, että Oulun hätäkeskukseen haettiin päivystäjän sijaista 1,5 vuodeksi. 

– Kysyin esihenkilöltäni, voisinko saada virkavapaata, mutta minulle sanottiin, ettei se olisi mahdollista, kun esihenkilöistä oli pulaa. Tuolloin oli joulu ja mietin välipäivät, mitä tekisin. Halusin urallani eteenpäin, mutta etenemismahdollisuudet ensihoidossa olivat rajalliset. Päätin hakea sijaisuutta hätäkeskuksessa. 

Tammikuussa 2020 Linna aloitti Oulun hätäkeskuksessa hätäkeskuspäivystäjänä. Jo saman vuoden maaliskuussa hän sai vakituisen viran. Vaikka työnantaja vaihtui, mitään ei jäänyt hampaankoloon. 

Linna sai reilun kahden kuukauden perehdytyksen päivystäjän työhön. Poliisin perustutkinto antoi hänelle muodollisen pätevyyden päivystystehtäviin. 

Ymmärrä, mitä vastaus tarkoittaa

– Minun piti poisoppia monia asioita. Esimerkiksi se, että en alkaisi hoitaa potilasta puhelimessa, Linna kertaa ensihoitajan ammattitaidon vaikutusta hätäkeskustyön alkumetreillä. 

Miten monipuolinen koulutus eri tahoilta sitten on auttanut Linnaa hätäkeskuspäivystäjänä? 

– Osaan kertoa poliisipartiolle oikeasti tärkeitä asioita, joista on heille tehtävällä hyötyä, ja olen saanut kentältä tästä positiivista palautetta. Vastaavasti sitten esimieheni on toisinaan sanonut, että annan liikaakin tietoa; olen ylihoitanut tilanteita asioilla, jotka eivät kuulu hätäkeskuspäivystäjälle, Linna hymähtää. 

Kaikilla on yhteinen päämäärä: onnistua meille annetuissa tehtävissä mahdollisimman hyvin.

– Jaakko Linna

Hätäkeskuspäivystäjän työssä on tärkeää osata minimoida viiveitä, esimerkiksi silloin, jos tehtävä on poliisivetoinen, mutta vaikuttaa, että siellä tarvittaisiin myös ensihoitoa. On olennaista hälyttää hoito paikalle niin pian kuin mahdollista. Tällaisessakin ajattelussa Linnalle on hyötyä aiemmista koulutuksistaan. 

Kuin lennonjohtamista

Työtä hätäkeskuksessa Linna kuvailee lennonjohtamiseksi viranomaisille. Sieltä ei neuvota, miten kukakin tehtävänsä hoitaa, vaan hoidetaan oikeat ihmiset kohteeseen.  

Vuoden 2021 toukokuussa Linna sai ylipäivystäjän määräaikaisen viran, joka vakinaistettiin tammikuussa 2023. Ylipäivystäjän työ on päivystäjän työtä, minkä lisäksi hän kouluttaa, perehdyttää, hoitaa opiskelijoiden ohjausta ja tekee laadunvalvontaa muun muassa kuuntelemalla puheluita ja antamalla palautetta. 

Viime elokuusta lähtien Linna on sijaistanut vuoromestaria. Sijaisuus jatkuu tämän vuoden juhannukseen asti. Vuoromestari johtaa salin toimintaa ja on hallinnollinen esimies. 

– Tykkään nykyisestä työstäni ja työpaikastani. Silti tulevaisuuden suhteen toivon, että etenisin vielä jossakin vaiheessa uraani asiantuntijatehtäviin.  

Poliisinkin tehtävät kiinnostavat häntä edelleen, vaikka alan työkokemus uupuu ja valmistumisesta on 12 vuotta. Monipuolisille osaajille on kuitenkin kysyntää, joten kuka tietää, mikä tulevaisuudessa Linnaa vielä odottaa. 

Kun keskustelu menee yhteistoimintaan eri viranomaisten kesken, hän hiljentyy hetkeksi. 

– Jokaisella on oma tyylinsä toimia. Mutta jos me kaikki oppisimme ymmärtämään, miksi meidän pitää toimia niin kuin toimimme, tulisi vähemmän väärinymmärryksiä tai vastakkainasetteluja. Kaikilla on kuitenkin yhteinen päämäärä: onnistua meille annetuissa tehtävissä mahdollisimman hyvin.

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Työssä

Tilaa tunteille

Hätäkeskuspäivystäjien työ on muuttunut viime vuosina haastavammaksi. Ammatissa viidettä vuotta toimiva Mari Tirkkonen kävi läpi uupumuksen ennen kuin ymmärsi, että itsetuntemus ja herkkyys ovat työssä iso voimavara.

Työssä