Vuosittain vastuu- ja oikeusturvavakuutuksesta saa tukea 150–200 työssään vaikeaan tilanteeseen joutunutta jäsentä. Hyvin usein tilanteet ovat tulleet yllättäen vastaan, eikä niitä ole voinut mitenkään välttää omalla neuvokkuudella ja ammattitaidolla.
On erittäin tärkeää huomata ero oman kotivakuutuksen ja liiton kautta tulevan ammatillisen vastuu- ja oikeusturvavakuutuksen välillä. Kotivakuutuksen oikeusturva- ja vastuuvakuutus ei pidä sisällään kustannuksia, jotka johtuvat työelämässä tapahtuneista asioista. Kotivakuutus on voimassa vain työn ulkopuolella tapahtuvissa oikeudellisissa tapauksissa.
Vastaavasti liiton ottama vastuu- ja oikeusturvavakuutus on voimassa vain työelämän tapauksissa, ei siis vapaa-aikana tapahtuvissa oikeusturvaa vaativissa tapauksissa. Vakuutukseen on neuvoteltu useita erityisehtoja, jotka vastaavat nimenomaan liiton jäsenten työn erityistarpeisiin. Vakuutusta myös kehitetään jatkuvasti muuttuvien tilanteiden edellyttämällä tavalla.
Kotivakuutukseen sisältyvä oikeusturva- ja vastuuvakuutus ei siis auta tilanteissa, joihin jäsen voi joutua työssään – ja moni jäsen joutuukin, vaikka on tehnyt parhaansa toimiakseen oikein.
Yhtä lailla tärkeää on tiedostaa, että sanonta ”kyllä valtio huolen pitää omistaan” ei pidä paikkaansa läheskään kaikissa työhön liittyvissä oikeusturva-asioissa. Valtiotyönantajan korvausjärjestelmä ja esimerkiksi eri poliisilaitosten vaihtelevat tukikäytännöt eivät ole niin kattavia kuin SPJL:n tarjoama vastuu- ja oikeusturvavakuutus.
Vakuutuksissa on eroja
Vakuutusten vertailu ei ole ihan helppoa, ei varsinkaan, kun on kyse vastuu- ja oikeusturvavakuutuksen kaltaisesta erityisvakuutuksesta. Silti kannattaa katsoa tarkkaan, mitä SPJL:n jäsenten vakuutus ja esim. YTK-kassan vakuutus tarjoavat. Tässä muutamia faktoja:
- SPJL:n jäsenten vastuuvakuutuksessa korvauksen enimmäismäärä henkilö- ja esinevahingoissa on 100.000 euroa, omavastuu 100 euroa (YTK-kassan tarjoamassa vakuutuksessa 85.000 euroa, omavastuu 400 euroa).
- SPJL:n oikeusturvavakuutuksessa korvauksen enimmäismäärä on 30.000 euroa, omavastuu 10 % vahingon määrästä (YTK-kassalla 10.000 euroa, omavastuu 15 % korvattavasta kustannuksesta, kuitenkin vähintään 250 euroa).
- Merkittävin ero liittyy tahallisuuteen: SPJL:n vakuutus on voimassa myös silloin, kun epäillään viran hoitamiseen liittyvästä tahallisesta teosta (yksi erityisehdoista), kun YTK:n vakuutus rajaa ne automaattisesti ulos.
Vakuutukset ovat siitä erikoinen jäsenetu, että kukaan ei toivo joutuvansa tilanteeseen, jossa etu pitää ottaa käyttöön. Mutta kun sellainen tilanne tulee vastaan, kyse on helposti tuhansista, ellei jopa kymmenistä tuhansista euroista. Siinä tilanteessa voi kiittää itseään viisaasta päätöksestä kuulua liittoon.
Lue lisää ammatillisesta vastuuvakuutuksesta
Lue lisää oikeusturvavakuutuksesta
Osallistu keskusteluun
Ei kommentteja