Siirry sisältöön
Työssä

Vauhtia, taitoa ja turvallisuutta 

Tänä kesänä Suomen teillä kurvailee 13 uunituoretta moottoripyöräpoliisia. Kevään syventävällä kurssilla he hioivat ajotaitonsa huippuunsa ennen kesän liikennevalvontatehtäviä. Poliisiammattikorkeakoulun järjestämä koulutus painottaa ajotaitojen lisäksi työturvallisuutta, kaluston hallintaa ja käytännön työelämätaitoja.


Teksti
Elina Iiskola-Joutjärvi
Kuvat
Sami Hätönen ja Elina Iiskola-Joutjärvi
Kommentit (0)
Tulosta artikkeli
Kuuntele artikkeli
0:00 / 0:00

Kuulas ja kirpeä maanantaiaamu alkaa Räyskälän lentokenttäalueella Lopella iloisen puheen sorinan saattelemana, kun 13 poliisia aloittaa kevään syventävän kahden ja puolen viikon mittaisen kurssin ennen valmistumistaan moottoripyöräpoliiseiksi.

Yksi heistä on Thomas Stubb, 25, hän työskentelee Itä-Uudenmaan poliisissa liikennesektorilla, raskaan liikenteen ryhmässä. Moottoripyöräpoliisina työskentely on ollut Stubbin haave jo  Poliisiammattikorkeakoulusta asti.

– Olen aina pitänyt kaksipyöräisistä, sillä vauhti ja vapaudentunne kiehtovat. Olen ajanut kymmenen vuotta moposta moottoripyörään. Töitä tehdessä on vain vahvistunut ajatus, että haluan olla moottoripyöräpoliisi. Odotan, että saan paljon ajopäiviä ja työvuoroja kesällä pyörän selässä.

Stubbin mielestä moottoripyöräpoliisin koulutus on kattava kokonaisuus, joka antaa hyvät eväät moottoripyöräpoliisina työskentelyyn.

Hänen mukaansa moottoripyöräpoliisille tärkeitä ominaisuuksia ovat halu itsenäiseen työskentelyyn, hyvä paineensietokyky ja tunteiden hallinta etenkin kovassa vauhdissa.

– Meillä kaikilla on jo ajokokemusta ja tiedämme, mitä poliisityön arki on. Täällä harjoittelemme moottoripyörän hallintaa. Vaikka ajaisimme kuinka kovaa tai missä maastossa tahansa, ajamisen pitää olla turvallista ja pyörän hallinnan tulla selkäytimestä, Stubb sanoo.

Thomas Stubb valmistui tänä keväänä moottoripyöräpoliisiksi.

Kevään ensimmäiseen koulutuspäivään kuuluu muun muassa taitoajoa, motocrossia, pehmeällä hiekalla ja metsäpoluilla ajoa sekä moottoripyörien huoltoa.

– Emme kouluta kilpakuskeja, vaan haluamme panostaa työturvallisuuteen. Toisille on vaikeaa pienessä tilassa kääntyminen moottoripyörän kanssa, kun taas toisille vaikkapa vartalonohjaus ajon aikana, komisario ja Poliisiammattikorkeakoulun moottoripyörä-, atv- eli maastoajoneuvo-, vene- ja kelkkakoulutuksesta vastaava Kimmo Järvinen kertoo.

Kyky toimia tilanteessa kuin tilanteessa

Moottoripyöräpoliisit työskentelevät pääsääntöisesti liikenteenvalvonnassa, mutta heitä hyödynnetään myös hälytystehtävissä ja ennaltaehkäisevässä toiminnassa. Lisäksi moottoripyöräpoliisit osallistuvat erityisesti kaksipyöräisten valvontaan, saattueajotehtäviin valtiovierailujen aikana ja maastoetsintöihin.

– Pyrimme harjoittelemaan erilaisilla alustoilla, sillä töissä saattaa joutua tilanteeseen kuin tilanteeseen. On hyvä muistaa, että moottoripyörässä tukipisteitä on vain kaksi, kun vaikkapa autossa niitä on neljä, Järvinen sanoo.

Moottoripyöräpoliisin on hallittava moottoripyörä monenlaisilla alustoilla, joten katupyörillä ajetaan myös metsäpoluilla.

Tie moottoripyöräpoliisiksi alkaa valintakokeella, johon kuuluu teoriakoe ja käytännön osuus. Kaksipäiväisessä käytännön osuudessa mitataan hakijoiden ajotaitoa ja fyysisiä valmiuksia toimia moottoripyöräpoliisina. Valintakokeeseen kuuluu muun muassa poliisimoottoripyörän työntäminen ajovarusteissa 460 metrin matkan. Aikaa suoritukseen saa kulua korkeintaan kolme minuuttia. Lisäksi hakijoita testataan erilaisissa hitaan ajon käännöksissä ja pujotteluissa.

– On tärkeää, että poliisi tunnistaa oman osaamisensa. Haluamme, että ajaminen ja moottoripyörän käsittely tulee lihasmuistista, jotta poliisi voi työssään keskittyä liikenteen valvontaan, eikä joudu jännittämään ajotilanteita, Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan koulutuksen suunnittelijat seuraavat tarkalla silmällä vahinkoja, joita moottoripyöräpoliiseina työskenteleville sattuu, jotta samankaltaisia vahinkoja voitaisiin ennaltaehkäistä koulutuksen avulla.

Moottoripyöräpoliisin peruskurssille valitaan vuosittain poliisilaitosten koulutustarpeen mukaan 12–16 poliisia. Peruskurssiin kuuluu 3,5 viikkoa lähiopintoja syksyllä, viikko verkko-opintoja talvella ja 2,5 viikkoa lähiopintoja keväällä. Syksyn lähijaksossa painotetaan motoristisia taitoja, kun kevään lähijaksossa syvennytään työelämälähtöisiin harjoituksiin kuten voimankäyttöön, virkapyörillä ajamiseen ja saattueajoon. 

Lopuksi poliisit suorittavat teoriakokeen, erilaisia näyttökokeita, asfalttiajo-, taitoajo- ja motocross-kokeen aikaa vastaan. Viimeisenä harjoituksena on liikennevalvontaharjoitus Itä-Uudellamaalla, missä kurssilaiset pääsevät soveltamaan opittuja asioita käytännön työelämässä ennen valmistumistaan.

– Meillä on hyviä tyyppejä kurssi täynnä. Suomen liikenteeseen on tulossa loistavia moottoripyöräpoliiseja tänä kesänä, Stubb sanoo.

Moottoripyöräkoulutuksiin osallistuu vuosittain 250 poliisia yhteensä 14 erilaisella kurssilla.

-– Kaikki moottoripyöräpoliisit suorittavat ennen ajokautensa alkua kahden päivän täydennyskoulutuskurssin eli ”lämppärikurssin”, sillä konkaritkin tarvitsevat treeniä. Tässä lajissa ei tule koskaan valmiiksi, Järvinen sanoo.

Suurin osa moottoripyöräpoliiseiksi erikoistuvista on miehiä. Tänä keväänä valmistui 13 uutta moottoripyöräpoliisia.

Maailman paras kalusto 

Poliisin virkamoottoripyörissä on kaikki samat laitteet kuin poliisiautoissakin, kuten kiinteä tietokone, rekisterikilven lukulaite, tutka ja tulostin.

– Koska moottoripyöräpoliisi työskentelee usein itsenäisesti ja työskentelyn on oltava turvallista, opettelemme käyttämään valvontalaitteita ennen ajoa jopa silmät peitettyinä, Järvinen kertoo.

Järvisen mukaan Suomessa on maailman paras moottoripyöräkalusto, johon on käynyt tutustumassa poliiseja myös monista muista valtioista. Poliisi otti vuonna 2018 liikennevalvontakäyttöön Kawasaki Ninja H2 -moottoripyöriä, joiden huippunopeus on viranomaiskäytössä lähes 300 kilometriä tunnissa. Lisäksi käytössä on Yamaha Tracer GT -moottoripyöriä. Pääkaupunkiseudulla on koekäytössä myös yksi sähkömoottoripyörä.

– Haluamme selvittää, millaisia mahdollisuuksia sähkömoottoripyörä poliisille tarjoaa, Järvinen toteaa.

Kaluston ja koulutuksen laadusta kertoo osittain sekin, että Viron moottoripyöräpoliisit koulutetaan Suomessa.

– Olemme saaneet palautetta, että he kokevat koulutuksen olevan laadukkaampaa täällä meillä Räyskälässä, Järvinen kertoo.

Moottoripyöräpoliisi lukuina

  • Suomessa työskentelee tällä hetkellä 169 moottoripyöräpoliisia. Poliisilla on virkakäytössä 80 erilaista moottoripyörää. Niistä tunnuksellisia on 65.
  • Koulutuksia varten Poliisiammattikorkeakoululla on 68 moottoripyörää.
  • Mopovalvontaan ja maastoetsintöihin poliisi käyttää enduropyöriä.
  • Moottoripyörä- ja mönkijäkoulutukset järjestetään Lopella, Räyskälän lentokenttäalueella. Poliisilla on sopimus Räyskälän lentokentän alueen käytöstä vuoteen 2039 asti.
  • Tänä keväänä myös poliisin atv-koulutukset siirtyivät Räyskälän lentokenttäalueelle. Noin 40 poliisia käy atv-koulutuksen vuosittain.

Lähde: Poliisiammattikorkeakoulu

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Työssä

Katu-Exit – irti jengistä

Katujengistä irtautuminen vaatii vahvan oman halun jättää rikollinen elämäntapa taakseen. Poliisi voi kuitenkin auttaa, sanovat uudenlaisesta irtautumistoiminnasta vastaavat rikosylikonstaapelit Susanna Mara ja Aleksis Gomes.

Työssä